Antidote – kotimainen mobiilipeli houkuttelemassa jättiläisfirman yhteistyöhön 10 henkisen startupin kanssa
Taivaan porteille saapuessa on hyvä katsoa taaksepäin, mitä kaikkea sitä onkaan tullut tehtyä. Meidän, Psyon Gamesin, kohdalla nuo taivaan portit tosin ei viittaa niinkään kuolemaan, kuin businessdiiliin jollaista olemme jo vuosia metsästäneet. Vihdoin tuotantomme on saamassa todellisen näytön paikan sen suhteen, miksi koko firmamme on olemassa – tehdäksemme maailmasta paremman paikan. Luodaksemme kaupallisia pelejä, joilla on suurempikin tavoite, kuin tuottaa voittoa.
Pian alkava kaupallinen yhteistyö on vuoden 2016 alussa aloittamamme Antidote-tuotannon merkittävin käännekohta, joten nyt lienee oikein sopivaa katsoa lyhyesti taaksepäin ja ihmetellä niitä merkittävimpiä askeleita, jotka johtivat meidät tähän pisteeseen.
Onko sinulla kiire?
Lue tiivistelmä nopeasti ja tilaa uutiskirje tekstin lopusta!
Antidote-mobiilipeli
- Big Indie Pitch -kilpailun 2. sija Suomen sarjassa- Big Indie Pitch -kilpailun 3. sija Euroopan sarjassa- Ansainnut Kokoa-sertifikaatin ja 5 tähteä Educational App Store:ssa koulutuksellisesta hyötyarvostaan - Maailman terveysjärjestö WHO:n tunnustama- Suomen eduskunnan rokoteryhmän suosittelema- Finnish Game Awards 2017 Vuoden hyötypeli -palkinnon voittaja- Kuluttajien antama arvosana 4,6/5,0- Toimii alustana uudelle liiketoimintamallille
Satiirilla väärää tietoa vastaan
Vuonna 2016 nousimme suomalaisten sekä muun maailman tietoisuuteen Trump vs. Science -nettipelillämmem, jossa pelaaja voi murskata Donald Trumpin tieteellisesti virheellisiä twiittejä todistusaineistoa käyttäen.
Täydellisesti ajoitettu peli oli täysosuma ihmisten nauruhermoon ja siitä kirjoitettiin kansainvälisesti ja kansallisesti suurissa medioissa, kuten Washington Post,Huffington Post, Forbes, WNYC, Eldiario sekä HS, MTV, Yle, Keskisuomalainen ja Kaleva. Hitto! Me olimme jopa Iranin televisiossa!
Tämä oli kaltaisellemme startupille tärkeä mediatempaus, jonka avulla saatoimme avata keskustelun yrityksemme visiosta ja edustamistamme arvoista.
Trump vs. Science oli kuitenkin vain mediatempaus eikä oikea peli, ja uskottava pelifirma tarvitsee ennen kaikkea näköisensä pelin, josta koko firma tullaan myöhemmin tuntemaan. Tähän tarpeeseen rakennettiin lippulaivamme Antidote.
Kiehtovia faktoja väärän tiedon vastalääkkeeksi
Antidoten kohdalla tavoitteet olivat ennennäkemättömän korkealla. Visiomme mukaisesti meidän tuli nyt suunnitella ja toteuttaa huippuluokan viihdepeli, joka yhtäaikaa kykenisi avaamaan pelaajalleen tieteellistä tapaa hahmottaa maailmaa sekä viestimään tärkeitä yhteiskunnallisia sanomia.
Suhtauduimme tähän haasteeseen asianmukaisella vakavuudella. Hedelmällisen startup-seikkailun mukaisesti yhteinen kutsumus oli tuonut yhteen tiimimme, joka koostui enemmän ja vähemmän kokeneista omien alojensa taitureista, joita kaikkia yhdisti tekemisen intohimo, maailmankuva ja halu vaikuttaa. Neuvottelimme yhdessä päivittäistä toimintaamme ohjaavat arvot, jonka jälkeen lähdimme täyttä höyryä eteenpäin.
Työskentelimme yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa ja valjastimme tarpeitamme parhaiten palvelevat peliohjelmointi- ja bisnesteknologian ratkaisut. Keräsimme aktiivisesti asiantuntijoiden ja kuluttajien palautetta läpi koko kehitysprosessin. Verkostoiduimme niin pelialan kuin koulutusteknologian ja lääketeollisuuden toimijoiden kanssa. Korjailimme omia virheitämme sitä mukaan kuin teimme niitä kokeillessamme rohkeasti erilaisia ratkaisuja. Reflektoimme jatkuvasti työmme jälkeä sekä itseämme, osaamistamme ja yrityskulttuuriamme voidaksemme parhaalla ja ajankohtaisimmalla tavalla vastata tulevan yleisömme viihde- ja sivistystarpeisiin.
Menestyksen mittarit
Kaksi vuotta kestäneen jatkuvan rutistuksen tuloksena Antidote julkiastiin marraskuussa 2017. Mitä olimme luoneet? Voisiko tämä peli olla uusi suunnannäyttäjä sisällöllisesti mielekkään viihteen genressä?
Menestystä jo kehitysvaiheen aikana oli povannut suosiomme pelialan uusien nousukkaiden Big Indie Pitch -tapahtumissa sekä Suomen että Euroopan laajuisesti. Tulevia pelejä keskenään vertailevassa kilpailussa saavutimme Suomen sarjassa toisen sijan ja Euroopan sarjassa kolmannen sijan.
Pian pelin julkaisemisen jälkeen myös sen hyödylliset tietosisällöt sekä yhteiskunnallinen merkitys validoitiin merkittävien auktoriteettien toimesta. Maailman terveyjärjestö WHO viittasi epäsuorasti Antidote-tuotantoomme artikkelissaan, jossa pohdittiin luovia tapoja lisätä ihmisten tietoisuutta antimikrobiaalisesta resistenssistä. Suomen eduskunnan rokoteryhmä perehtyi tuotantoomme ja nosti sen malliesimerkiksi digiajan suuret yleisöt tavoittavana tiedottamiskeinona.
Antidote on ansainnut koulutuksellisesta hyötyarvostaan Kokoa-sertifikaatin ja täydet viisi tähteä Educational App Store -sovelluskaupassa. Samaan aikaan Antidotea viihdepelinä pelaavat käyttäjämme ovat arvostelleet sovelluksen keskimääräiseksi arvosanaksi 4,6/5,0.
Suomalainen peliteollisuus pani kaiken tämän suosion merkille ja voitimmekin Finnish Game Awards 2017 -gaalassa vuoden hyötypeli -palkinnon.
Uudenlaista liiketoimintaa luomassa
Vierailumme Suomen Leijonan Luola -ohjelmassa näytettiin televisiosta maaliskuussa 2018. Emme onnistuneet vakuuttamaan Leijonia, jotka kertoivat olevansa erityisen varovaisia pelifirmojen ja aikaisen vaiheen startupien suhteen. Todellisuudessa tämä maaliskuussa TV:stä lähetetty jakso oli kuitenkin kuvattu jo 9 kuukautta aiemmin ennen kuin Antidote oli ehtinyt kerryttää itselleen tässä tekstissä lueteltuja meriittejä.
Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Leijonat sanoisivat bisneksestämme tänä päivänä. Todennäköisesti hekin myöntäisivät, että palkintojen ja tunnustusten valossa olemme onnistuneet todella luomaan hyödyllisen ja vaikuttavan viihdepelin, jolla on käyttöpotentiaalia niin koulutuksen kuin digimarkkinoinnin parissa. Skeptisyydessään he kuitenkin varmaan yhä kyseenalaistaisivat vielä hioutuvan liiketoimintamallimme ja tulokulmamme pelimarkkinoille.
Leijonia rohkeammin spekuloiva Markkinointi & Mainonta sen sijaan listasi Psyon Gamesin 10:n lupaavimman suomalaisen markkinointiteknologia-alan startupin joukkoon toukokuussa 2018.
Tähän liittyen meillä onkin kutkuttavia uutisia niin Leijonille kuin muillekin. Olemme nimittäin tuoreeltaan tehneet sopimuksen, jonka puitteissa pääsemme osoittamaan liiketoimintamallimme toimivuuden eräälle merkittävälle kumppanille yhteisen kokeiluhankkeen myötä!
Mistä tarkalleen on kyse? Emme voi vielä paljastaa, mutta kehotamme teitä pitämään silmät ja korvat auki, sillä lisää jännittäviä uutisia asian tiimoilta seuraa pian! Jos haluat tietää tästä ennen muita, tilaa lehdistötiedote etukäteen uutiskirjeenä.
Saamansa tunnustuksen perusteella Antidote on lunastanut lupauksensa niin viihdyttävänä, hyödyllisenä, kuin vaikuttavana pelinä. Seuraavaksi näytämme, kuinka sen varaan rakennetaan kasvava bisnes!